Exklusivní rozhovor: Jaký má lepek vliv na vaše zdraví
Všiml jsem si, jak na sobě, tak na lidech v mém okolí, že v dnešní době se čím dál víc vyskytují problémy s nadýmáním, žaludkem a celkově se stravou, z toho vyplývá mnoho potíží. Žaludek má totiž velký vliv na náš mozek, na celé naše tělo i psychiku. Když se špatně stravujete, můžete být nervózní či nepříjemní a tím si zkazit jak osobní tak profesní vztahy. Navíc se necítíte dobře ve svém těle, když nedostává ty potraviny, které potřebuje. Dávejte si větší pozor na to, co jíte, jídlo je velmi důležité, pokud se jedná o zdaví.
Mně samotnénu chutnalo KFC, ale uvědomil jsem si, že mi potom jídle je vždy těžko, je obalované v mouce a smažené na oleji. Proto už na smažená kuřata po kentucku nechodím a od března 2017 jsem sám na bezlepkové dietě. Lepší je chodit do pořádných restaurací, ovšem nejlepší je si připravovat jídlo sami. O tom je právě tento rozhovor, o muži, který se rozhodl jíst zdravě, protože tělo mu dávalo najevo, že je potřeba změna, může správně fungovat, pokud do něj dáváte to správné palivo.
Přečtěte si exklusivní rozhovor s Romanem; koučem působícím na Šumavě, lyžařem a především vyspělým mužem.
1. Co tě přivedlo k bezlepkové dietě?
K bezlepkové dietě mě přivedl můj zdravotní stav.
2. Co ti bylo?
Autoimunitní onemocnění štítné žlázy. Autoimunitní onemocnění podle posledních poznatků je vždy zapříčiněno zánětem. Zánět vzniká přes stěnu tlustého střeva, když je zvýšená propustnost střeva a cizorodé látky z potravy se dostávají do krevního řečiště a imunitní systém s nimi musí pracovat. Tudíž nepracuje na likvidaci svých vlastních problémů. V oslabených místech vzniká zánět v těle a z dlouhodobého zánětu vzniká chronický anebo autoimunitní onemocnění. To byl ten důvod proč jsem začal s bezlepkem.
3. Co s tím má společného lepek?
Lepek s tím má společného to, že má v sobě molekuly, ty mají v sobě klíč, který dokáže propustnost střevní stěny otevřít a ty molekuly jsou tak velké, že dávají prostor všem patogenům. I menším, které můžou tímto prostorem proniknout právě do krevního řečiště a tím napadat imunitní systém.
4. Jak dlouho držíš bezlepkovou dietu?
Bezlepkovou dietu držím 4 měsíce a už po 3 měsících se mi podařilo uzavřít střevní stěnu.
5. Byla tam nějaká úskalí? Co bylo v průběhu diety nejnáročnější?
Pro mě v podstatě ne, protože o tomto problému jsem věděl už dlouhodobě a vždy je nejtěžší to nastartování. Vstoupil jsem do toho s přirozeného impulsu, když jsme probírali otázku mikrobiomu a střevní mikroflóry (na Univerzitě Nové doby). Odboural jsem lepek tím, že jsem přestal jíst pouze pečivo a pít pivo. To byl základ, k tomu jsem postupně přidával další aspekty stravy, které tomu pomáhaly, takže ten nástup nebyl řezem.
Změna neproběhla najednou, nýbrž postupnou transformací. Pokračoval jsem s obměnou stravy, šlo to přirozenou cestou. Šlo mi to celkem snadno, díky tomu, že jsem si to dobře nastavil v hlavě, přeprogramoval jsem se na to. Tudíž to pro mě nebyla žádná újma nebo pocit, že bych o něco přicházel ale jako přirozený proces, cesta ke zdraví.
6. Jako zkušený kouč ses snadno zvládl přenastavit. Myslíš, že takové přenastavené je klíčové?
Určitě, myslím si, že to je hodně důležité, protože pak lidé neřeší to, jestli o něco přichází nebo že jim je odebráno něco, co mají rádi. Spíš je to přirozené, snadno se mohou dostat k tomu, že tou cestou bezlepkové stravy projdou „bezbolestně“, když jim v tom někdo pomůže.
7. Vím, že hodně sportuješ. Dokážeš porovnat výkony před zahájením diety a teď?
Fyzický stav těla je o hodně lepší. Vnímám to jak v hlavně tak v partiích zažívacího ústrojí; kompletně od žaludku až do tlustého střeva. Touto dietou člověk vlastně odbourá jakékoliv nadýmání, plynatost a další problémy s tím spojený jako těžkost, únava a podobné stavy. Ty vymizely; člověk se cítí přirozeně, dobře, jednoznačně líp.
8. Jak se ti tedy sportuje?
Sportuje se mi líp. Strava mi vyhovuje. Dříve jsem měl problém i dvě hodiny po jídle jít běhat, ale teď vlastně nemám žádný problém. Neříkám, že mohu jít ihned, ale ty intervaly se zkracují a celý ten organizmus, žaludek a celé zažívání úplně skvěle a bez problému funguje.
9. Lepek zanáší i mozek, připadá ti, že máš i funkčnější a čistší mozek?
Určitě, vidím to především v té denní únavě, že člověk v odpoledních fázích třeba po obědě upadal do takového menšího útlumu nebo někdo i do spánku. Všechny tyto věci jsou odbourané, že vlastně i po obědě se člověk necítí unavený. Výkonost organizmu i hlavy pro přemýšlení je určitě lepší.
10. Hodně lidí jí pečivo, dá se to nějak nahradit, jak jsi to vyřešil?
Mám na toto téma hodně dotazů. Lidé se mě ptají, jestli jsem to zaměnil za bezlepkové pečivo. Ne. Pomohlo mi nejvíc mé přenastavení, nejprve jsem si odboural pečivo, tudíž nemám ani potřebu jíst to bezlepkové, které mi za 1. nechutná a za 2. tím, že jsem si ho odstraním úplně, nemám potřebu ho jíst. Pečivo jsem úplně vyloučit ze života a nechybí mi.
11. Co třeba snídáš, když nejíš chleba s máslem?
Mám vločkovač, takže si vyrobím vločky a dělám si kaše. Kaše se dají dělat z různých jiných obilovin, které lepek neobsahují, např. pohanka, rýže, jáhly, atp. Buď si dělám kaše z rýžových vloček, nebo si uvařím jáhly anebo to přes ruční mix rozmixuji na kaši. Pak to smíchám s horkou vodou a pak už si to můžu dochutit na sladko či na slano. Pohanku na slano, můžu si k ní blanšírovat nějakou zeleninu a podobně. Nebo na sladko, tam už člověk může pustit uzdu fantazie a přidat cokoliv od oříšků, různých dalších jader, semínek, sirupů, medu, ovoce, atd.
12. A co typická česká jídla s knedlíky? Čím tato jídla nahrazuješ?
Měnil jsem si jídelníček postupně, takže jsem ještě nahradil sacharidy, což jsou karbohydráty jako brambory, těstoviny a podobné věci, vlákninou, to znamená hodně zeleniny. Je zimní období, takže ne syrové zeleniny, ale nějak tepelně upravené, to znamená: blanšírované na páře, grilované, dušené a tak dále. Jím ji buď s rýží, nebo i s masem samotnou, ale bez těch ostatních příloh, jak jsme zvyklí a maximálně mi to vyhovuje.
13. Doporučuješ lidem bezlepkovou dietu?
Rozhodně doporučuji, myslím si, že přes bezlepkovou dietu vede velká a zásadní cesta ke zdraví; k uzavření stěny střeva, a hlavně k tomu, že se člověk cítí mnohem líp.
Já s Romanem každopádně souhlasím, proto se také k němu přidávám a stávám se bezlepkáčem, abych se cítil neustále dobře, plný energie a aby mi to pořádně myslelo. Už se těším, až lepek úplně opustí mé tělo a budu mít zdravá střeva a díky tomu i celý organismus. Přidejte se k nám, a kdyby vám to náhodou nedělo dobře, což je velmi nepravděpodobné, můžete si lepek snadno opět nasadit. Sledujte na sobě, která jídla vám dělají dobře a které naopak ne, podělte se o to v komentářích.
Přijďte na osobní konzultaci, kde vám vytestuji, co byste měli či neměli jíst. Bohužel, na rozdíl od aut, my u úst nemáme označené vhodné palivo.
2 thoughts on “Exklusivní rozhovor: Jaký má lepek vliv na vaše zdraví”
Pekne dopoledne z Olomouce, Ondreji, souhlasim s Vami a poustim se tez naplno do bezlepkove diety, sama na sobe jiz 3 roky citim a dosla jsem pres sebepozorovani, rady lekaru (zamysleny dotlacit mne jinym smerem, ale mne pomohly otevrit oci, i kdyz to nebyl lekaruv umysl 😉 a studia knih…, ze muj mikrobialni ekzem a mnou vypozorovane neustale male zanety v tele uvnitr a napovrchu, budou z cukru a lepku. Rafinovany cukr se mi podarilo odbourat a chci tedy odstranit ze stravy i lepek. Rada bych se Vas tedy zeptala, zda mate vice prozkoumano, jestli tzv. belepkove potraviny – pohanka, ryze, kukurice,jahly, oves(?) jsou opravdu vhodne. Videla jsem totiz take video, kde je jasne receno to, ze i tyto „obiloviny“ lepek maji, v kazde je nejaky lepek jineho nazvu. Vyzkoumal to nejaky americky vedec. On tedy tvrdi, ze vubec zadne obiloviny. Ani ryze apod., a ze je vsechno v dnesni dobe zmutovane… o to je to horsi. Ja mam ale zato, ze pokud je potravina geneticky zmutovana jako je napr. castokrat kukurice, tak to musi byt na obale uvedeno, je to tak? Moc Vam dekuji za blizsi objasneni a Vase sdileni. S Laskou Jana
Dobrý den, Jano
osobně se snažím vyhýbat sacharidům jako takovým, mně to vyhovuje a můžu říct, že i prospívá. Cítím se víc plný energie a tělo není příliš zavodněné. V dnešní době je bohužel velmi obtížné najít potravina, které nebyly nějak geneticky zmutované či nějak upravené. Ideální by samozřejmě bylo jíst pouze to, co si vypěstujeme. Ovšem obiloviny mně osobně nevyhovují – nejlepší doporučení, kterým se řídím a věřím, že by mohlo pomoci i Vám, je vyzkoušet to, upravit si na dva týdny stravu tak, že vynecháte potenciální alergeny a zjistíte, zda se cítíte lépe, stejně či hůře a dle tohoto zjištění pak můžete upravit svůj jídelníček dlouhodobě.
Ondřej